#Somuna al 6è Congrés de les Dones del Baix Llobregat

Blanca Moreno, directora de la Consultoria MiT, ha estat una de les ponents de l’edició d’enguany que ha comptat amb la participació de més de 2.000 dones.

El passat divendres 4 i dissabte 5 de novembre, l'Auditori de Cornellà va acollir el 6è Congrés de Dones del Baix Llobregat, organitzat pel Consell Comarcal i Dones Llobregat. Part de l'equip de la Consultoria MiT va assistir a aquesta jornada, on van compartir espai amb moltes companyes i professionals de l'àmbit de la igualtat de gènere.

Part de l'equip de MiT al 6è Congrés de les Dones del Baix Llobregat
Blanca Moreno, directora de la Consultoria MiT, a la ponència de Trajectòries vitals de les dones

El primer dia de Congrés, amb el lema #somuna, #somosuna, #weareone, es va iniciar amb una benvinguda institucional on es va descriure el funcionament de les Comissions de Treball.

El segon dia de Congrés va estar marcat per les jornades de treball i les diverses comissions. La Comissió de treball de Trajectòries vitals de les Dones va comptar amb la ponència de Blanca Moreno, directora de la Consultoria MiT, que va participar en l'elaboració del document de la Comissió.

Aquest fonamental document és una aposta al reconeixement de quina manera es construeixen i deconstrueixen les trajectòries vitals de les nenes i de les dones en una societat patriarcal regida per una cultura masclista i amarada per la violència masclista.

Segons Blanca Moreno, les dones han estat silenciades i callades al llarg de la història i només han estat considerades quan eren cosificades o sexualitzades. Aquesta invisibilització ha produït també una escletxa en la medicina i en el món acadèmic, que comporta un impacte directe en la salut física i mental de les dones. Per tant, continuava la Blanca Moreno, és important prendre consciència d'aquests mecanismes patriarcals i plantar cara als mandats sexistes que continuen demonitzant les amistats entre les dones i enemistant-les. Per a això, resulta fonamental crear xarxes i vincles entre les dones i "fomentar espais on prenem la nostra paraula i som felices".

Seguidament, l'Anna Freixas, autora del llibre "Yo vieja", ha exposat, en clau d'humor, les vivències de les dones quan envelleixen. Segons l'Anna "en aquest moment de la història disposem d'una bona quantitat de fortaleses que ens permeten viure bastant bé si aconseguim desprendre'ns d'alguns mandats en relació amb com hem de ser velles i ens proposem viure una vellesa al nostre aire".

Ponència
Anna Freixas i Blanca Moreno a la Comissió de Treball

Després de la pausa va començar l'espai de debat, on les dones assistents de diferents municipis del Baix Llobregat van compartir les seves opinions arran les conclusions de cada subseu.

En el debat, les dones participants van posar en valor tot el treball realitzat a les jornades de treball i van subratllar la importància d'incloure les necessitats de les dones migrades, de les dones amb discapacitat i la perspectiva de les dones grans en els propers plans d'igualtat comarcals. A més, es va proposar la implantació d'un projecte pioner que consisteix en la creació d'unitats de convivència entre dones arreu de tota comarca, amb l'objectiu de generar espais comunitaris i de suport entre dones, especialment entre les dones grans. Aquesta iniciativa suposaria la no entrada de moltes dones a residències i fomentaria la sororitat i l'ajuda mútua entre les dones.

A la tarda, les relatores de cada subseu van compartir les conclusions de les Comissions de Treball i, posteriorment, es van agrair a totes les dones que havien fet possible aquest 6è Congrés de les Dones del Baix Llobregat. Finalment, com a tancament de la jornada, la cantant, autora i compositora Sole Giménez va presentar Mujeres de música, el seu concert i homenatge a dones compositoras i artistas.

Conclusions del Congrés.

El 6è Congrés de Dones del Baix Llobregat ha estat un espai de trobada de les dones de la comarca per debatre i reflexionar sobre diversos àmbits on la desigualtat de gènere continua present. Durant els dos dies de Congrés, es van compartir experiències i es van debatre els reptes que cal superar per aconseguir la plena igualtat entre homes i dones.

Per saber-ne més

https://www.elbaixllobregat.cat/6congresdones

https://www.elbaixllobregat.cat/6congresdones/traj%C3%A8ctories-vitals-de-les-dones-0

DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET