Com convivim les dones amb la intel·ligència artificial? Com ens afecta en el nostre dia a dia?

És urgent que la mirada feminista i la perspectiva de gènere impregni la intel·ligència artificial.

El darrer divendres 3 de març, va tenir lloc a la Biblioteca Mestre Martí Tauler la conferència “Com convivim les dones amb la intel·ligència artificial? Com ens afecta en el nostre dia a dia” emmarcada en les Jornades Feministes organitzades per l’Ajuntament de Rubí.

La sessió va comptar amb Karina Gibert i Oliveras, catedràtica de la UPC i directora del centre de recerca Intelligent Data Science & Artificial Intelligence (IDEAI-UPC) i Blanca Moreno Triguero, sociòloga i directora de la Consultoria MiT.

Durant la jornada, Karina Gibert, experta en dades i intel·ligència artificial, va posar de manifest com la intel·ligència artificial és una poderosa eina que pot generar molts beneficis per a les persones. Per exemple, pot ajudar a diagnosticar amb precisió malalties, ajudar amb el desenvolupament de fàrmacs, automatitzar processos complexos, construir ciutats intel·ligents i sostenibles al servei de les persones, etcètera.

Tanmateix, existeixen diferents reptes relacionats amb la intel·ligència artificial, com són els biaixos a les dades, la privacitat, la seguretat i l'empremta ambiental, entre d'altres.

Atès que la intel·ligència artificial i els algoritmes es basen en les dades generades i recopilades a través de sistemes creats pels essers humans, reprodueixen biaixos i desigualtats de gènere presents en la nostra societat, com ara el sexisme. A més, les dones estan infrarepresentades en aquesta disciplina, qüestió que comporta un impacte directe en la programació i en el funcionament dels algorismes.

Per tant, com assenyala Blanca Moreno, sociòloga i directora de la Consultoria MiT, urgeix incorporar la mirada de les dones i la perspectiva de gènere en la intel·ligència artificial. En aquest sentit, és important establir equips multidisciplinaris i paritaris on s'incloguin diferents perfils professionals de l'esfera de la sociologia, de les humanitats o de la psicologia, amb l'objectiu de detectar i prevenir desigualtats de gènere.

Finalment, Blanca Moreno, va posar èmfasi en les noves formes de violència contra les dones a l'era de la intel·ligència artificial, com és el ciberassetjament a través d’aplicacions i de xarxes socials, i la importància de la formació sobre protecció de dades com a garantia en les polítiques de prevenció de les violències masclistes i de l'assetjament sexual.

#JornadesFeministesRubi

Per saber-ne més:

Segueix-nos a instagram @consultoriamit

https://www.rubi.cat/ca/temes/igualtat/jornades-feministes?set_language=ca


DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET