El valor de la igualtat: una vida lliure de violències masclistes @TotSantCugat

Blanca Moreno, sociòloga i directora de la Consultoria MiT, comparteix un nou article pel Diari Tot Sant Cugat amb motiu del #25N.

Estem molt a prop del 25 de novembre Dia Internacional per l'erradicació de la violència vers les dones i les dades són implacables:

  • 1.236 dones assassinades des de l'any 2003
  • 51 dones assassinades durant aquest any 2023
  • 14 feminicidis a Catalunya el 2023

Les denuncies per violències sexuals a Catalunya han augmentat un 19% més respecte al mateix període de l'any 2022 que ja havia augmentat un altre 10%, segons dades dels Mossos d'Esquadra. L'informe de la Plataforma d'Infància de Catalunya (PINCAT), les denuncies per violència sexual envers infants han augmentat un 51,3% entre el 2016 i el 2021.

Davant d'aquestes dades tan contundents, totes les professionals de l'àmbit sabem que la xifra oculta, és a dir, aquella agressió que no queda denunciada, és encara molt més gran. Darrerament a les meves formacions i conferències alguna persona sempre pregunta, hi ha més violència masclista en l'actualitat? La resposta és complexa. Així i tot, ja puc avançar que hi conviu una major conscienciació de les joves i de les dones per fer un pas endavant i denunciar i, també en paral·lel, han aflorat noves formes de violències sexuals, promogudes, entre d'altres, per l'elevat consum de pornografia violenta i l'augment del consum d'estupefaents.

Així les coses, l'estratègia com a societat ha de ser ferma i directa, si el patriarcat està a les estructures tenim l'obligació de revisar-ho tot, en primer lloc, a nosaltres, com a dones i homes que hem estat socialitzats amb valors no sempre igualitaris, seguint per les famílies, les escoles i el conjunt de les administracions públiques. És responsabilitat de tothom que les nenes i les dones puguem viure una vida lliure de violències masclistes.

Enllaços d'interès:

https://www.totsantcugat.cat/opinio/valor-igualtat-vida-lliure-violencies-masclistes_2190537102.html

DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET