Blanca Moreno participa com a experta en el debat sobre mobilitat i habitatge de la campanya electoral municipal de Sant Cugat del Vallès

Necessitem Plans Estratègics de Mobilitat i gènere, inclusius per a tothom, on l'estratègia de la política d'habitatge aposti per solucionar les necessitats sociològiques

El passat 11 de maig, Tot Sant Cugat va organitzar el debat electoral a Sant Cugat del Vallès centrat en dos temes fonamentals que generen preocupació entre la ciutadania: La mobilitat i l’habitatge.

En el debat van intervenir membres dels principals partits polítics i també persones expertes en aquestes matèries com a contrapunt a les propostes de representants polítics.

Blanca Moreno, sociòloga i directora de la Consultoria MiT, va ser una de les expertes que va formar part del debat i va recalcar en la seva anàlisi la importància d’incorporar la perspectiva de gènere en el disseny de les ciutats, concretament en les polítiques de mobilitat urbana, urbanístiques i d’habitatge.

Blanca Moreno, sociòloga i directora de MiT, al debat electoral. Font: Tot Sant Cugat

Per una banda, com va recalcar Blanca Moreno, el gènere esdevé un element diferenciador important en la mobilitat urbana. Les dones presenten patrons de mobilitat més complexos que inclouen més intermodalitat i són més usuàries del transport públic. Així mateix, les dones experimenten una percepció diferencial de la seguretat i de la por, que depèn de diversos factors com poden ser la il·luminació, l’horari (nocturn o diürn), l’ambient, entre d’altres.

Concretament, el Pla de mesures contra l’assetjament sexual al transport públic, aprovat pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, assenyalava com en els darrers dos anys, un 43,2% de les usuàries habituals ha patit com a mínim alguna vegada invasions d’espai o acostaments excessius, i el mateix percentatge ha estat víctima de mirades molestes, insistents o lascives.

Per aquests motius qualsevol política publica o Pla estratègic de Mobilitat ha de tenir en compte aquests elements i incorporar la perspectiva de gènere, així com considerar la realitat d’altres col·lectius com les persones amb mobilitat reduïda, gent gran o infància, que sovint veuen condicionades les seves opcions de mobilitat.

Finalment, Blanca Moreno va assenyalar la importància de potenciar nous models de ciutats com les Ciutats 8-80 que situïn les persones, les cures i l’equitat al centre. En relació amb la convivència i l’habitatge, la directora de MiT, també va plantejar el coliving com a una opció d'habitatge viable per a persones grans, com a model de convivència i d’habitatge per potenciar connexions socials i una experiència de vida més comuna.

Més imatges del debat:

Font: Tot Sant Cugat


Font: Tot Sant Cugat

Per saber-ne més:

https://www.totsantcugat.cat/actualitat/politica/tens-debat-mobilitat-habitatge-dona-tret-sortida-campanya-electoral_2182649102.html

https://www.cugat.cat/noticies/eleccions28m/163001/el-model-de-ciutat_-l_habitatge-social_-els-embussos-i-els-carrils-bici_-al-segon-debat-del-tot-sant_cugat

DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET