Ja podeu consultar el Pla de mesures contra l’assetjament sexual al transport públic al web de l’Observatori de Mobilitat de Catalunya.

El Pla es va desenvolupar amb la col·laboració del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territoril'Autoritat del Transport Metropolità, col·lectius d'usuaris y usuàries, entitats i empreses operadores.

El passat 28 de juny es va presentar, amb el suport de la Consultoria MiT, juntament amb l'Institut Cerdà, el Pla que coordina i estableix un acord d'actuació únic per a tots els operadors i operadores de transport públic a Catalunya, que han de posar en marxa abans de 2025.

El Pla parteix d’un treball coordinat en dues fases: La realització d’un Benchmarking internacional de mesures de prevenció, sustentat a través de l’enquesta sobre l'assetjament sexual al transport públic, i la creació del Protocol unitari i integral d’abordatge d’agressions sexuals i del Pla de mesures contra l’assetjament sexual al transport públic.

Els resultats de l’enquesta apuntaven que l’assetjament al transport públic té lloc sobretot en els trajectes (dins de trens, busos, etc.), en la foscor i tant en situacions d’aglomeració com de baixa freqüentació.

En els darrers dos anys, un 43,2% de les usuàries habituals ha patit com a mínim alguna vegada invasions d’espai o acostaments excessius, i el mateix percentatge ha estat víctima de mirades molestes, insistents o lascives. Les dones joves són les que opinen que l’assetjament és més freqüent, més greu, les que en són més víctimes i les que declaren més por.

El Pla de mesures estableix 5 línies d’actuació, alineades amb els resultats de l’enquesta, el benchmarking i els protocols realitzats:

En aquestes línies d’actuacions s’inclouen, entre altres, accions com:

  • Crear dispositius d'auxili i socors a l'interior dels combois i a les parades.
  • Dissenyar mesures específiques de protecció contra l’assetjament sexual a les dones treballadores del transport públic.
  • Disposar d’un equip d'especialistes multidisciplinar pel suport a la integració de la prevenció contra l’assetjament sexual en els futurs projectes del sector dels transports i les infraestructures.
  • Habilitar espais d'atenció de violències sexuals a les principals estacions.
  • Realitzar campanyes d'informació i sensibilització o l'obtenció de noves dades a través d'enquestes periòdiques.
  • Promoure una única eina de comunicació o una aplicació digital per tal que les persones usuàries puguin reportar qualsevol situació d’assetjament sexual, i permetre així ràpidament l’actuació dels agents de vigilància.

Aquest Pla unitari suposa un gran avenç en la visibilització  de la magnitud del problema de l'assetjament sexual al transport públic. També esdevé un projecte ambiciós i pioner en la prevenció de les situacions d’assetjament que viuen les persones usuàries, especialment les dones, diàriament a Catalunya.

Podeu consultar més en profunditat el Pla de mesures contra l’assetjament sexual al transport públic a continuació:

https://omc.cat/w/pla-de-mesures-contra-l-assetjament-sexual-al-transport-p%C3%BAblic


DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET