La importància de cuidar-nos per poder cuidar als altres: Jornada d’autocures per a professionals que intervenen en violències masclistes i lgtbifòbiques a Sabadell

La Consultoria MiT organitza, en col·laboració de l’Ajuntament de Sabadell i la Comissió per a l’abordatge de les violències masclistes i lgtbifòbiques de Sabadell, la Jornada d’autocures per a professionals que intervenen en violències masclistes i lgtbifòbiques.

L'acompanyament integral dirigit a dones en situació de violència masclista o persones que han patit violències lgtbifòbiques és fonamental per tal de fer efectiva la seva reparació i possibilitat la seva emancipació. En tot aquest procés d'acompanyament poden intervenir professionals de diferents àmbits, com poden ser de la psicologia, el treball social, personal sanitari, juristes, entre altres.

L'objectiu d'aquesta jornada va ser, a través de la pròpia mirada professional de les ponents, establir eines i estratègiques per potenciar l'autocura de professionals que acompanyen cap a la sortida de la violència masclista.

Cartell informatiu de la Jornada

La jornada celebrada al Centre Cívic de la Creu Alta - Cal Balsach de Sabadell va ser inaugurada per la regidora d'Igualtat i LGTBI+ Rosa Pareja Montes. Blanca Moreno Triguero, sociòloga i directora de la Consultoria MiT, va ser la persona encarregada de moderar el debat i va contextualitzar la importància de la celebració d’aquesta jornada i va agrair la gran iniciativa de l'Ajuntament de Sabadell de cuidar a les seves professionals.

Blanca Moreno, sociòloga i directora de la Consultoria MiT, i Fina Sanz, psicoterapeuta, pedagoga i sexòloga.

Com a primera part de la jornada Fina Sanz Ramón, psicoterapeuta, pedagoga i sexòloga, va desenvolupar una conferència inspiracional titulada Les cures i el bon tracte. Sanz va narrar la seva trajectòria com a professional des dels anys 1980 i menciona com en aquella època "tothom veia maltracte, però això quedava dins de la casa". Posteriorment, va introduir el concepte de bontracte i estratègies per poder cuidar i cuidar-nos.

A continuació, Blanca Moreno Triguero, va moderar la taula rodona amb Cecilia Gelpí Arroyo, psicòloga, experta en violències i trauma, Raquel Aguado Carné, psicòloga experta en parella i sexualitat i Esperanza Aguilà Ducet, infermera especialitzada en la promoció de la salut des de la perspectiva de gènere i en polítiques d'igualtat. En aquest debat, les professionals, des de la seva perspectiva, van donar eines per treballar els límits propis, realitzar un treball d'introspecció i establir una mirada cap a dins i de la responsabilitat compartida.

Taula rodona moderada per Blanca Moreno Triguero.

Com a darrera intervenció, la psicòloga experta en salut mental, Gemma Galán, va impartir un taller d'eines pròpies i globals d'autocura i vivencial. En aquest, es van introduir conceptes fonamentals de la psicologia (autoconcepte, aferrament, mindfulness, xarxes neuronals de les emocions...) i també es va generar un espai d'interacció entre les persones assistents.

Taller vivencial amb Gemma Galán, psicòloga.

Finalment, l'acte va concloure amb l'entrega d'una flor de gira-sol a les assistents com a símbol de la meditació, l'energia positiva i la pau.

Enllaços d’interès:

https://web.sabadell.cat/noticiesdretscivils/item/una-vuitantena-de-professionals-participen-en-una-jornada-d-autocures-durant-la-intervencio-en-situacions-de-violencia-masclista-i-lgtbifobica

DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET