Entrevista a Catalunya Ràdio: Retardar l'edat de jubilació, una opció que creix molt més en homes que en dones

Les jubilacions demorades van créixer un 50% l'any passat. Algunes expertes com Blanca Moreno, sociòloga i directora de la Consultoria MiT, adverteixen al diari 324 i Catalunya Ràdio que aquesta mesura pot generar desigualtats.

Cada cop hi ha més persones que allarguen els anys que dediquen a treballar. Segons les últimes dades de la Seguretat Social, de les 326.000 jubilacions que hi va haver l'any 2023, 26.500 van ser demorades. Són el 8% del total, mentre que el 2022 representaven el 5,4%. Un augment del 50% en només un any.

La tendència és clara, però les xifres també constaten una diferència notable entre homes i dones a l'hora de decidir quan jubilar-se. En el cas dels homes, les jubilacions tardanes han crescut un 66% i representen 9 de cada 100 casos. Entre les dones, en canvi, l'increment d'aquests retirs prorrogats ha estat del 27% i representen 6 de cada 100.

Els motius d'aquestes diferències són diversos. Hi ha més dones que treballen en sectors més precaris, on no hi ha cap incentiu professional per continuar treballant més enllà de l'edat de jubilació, com argumenta la sociòloga Blanca Moreno.

"La precarització té perfil femení. No és igual demorar la jubilació quan tens una feina que té prestigi social i econòmic que si estàs en una situació de més vulnerabilitat."

En el cas de les dones, el risc es multiplica, ja que segons Moreno: "Tenim una doble o triple jornada laboral continuada des que som dones adultes", destaca, amb una "gran càrrega mental i física" que, assenyala, pot acabar en més malalties si les feines són especialment precàries.

Els incentius de seguir treballant

La jubilació demorada té unes compensacions. Des de l'1 de gener del 2022, la persona que endarrereix voluntàriament el moment de la jubilació percep un complement econòmic quan, definitivament, deixa de treballar. Pot ser un 4% addicional per cada any cotitzat de més; o bé entre 5.000 i 12.000 euros per any treballat, que es reben també en el moment de la jubilació; o bé una fórmula mixta.

Això ha fet que, com constaten les xifres, cada cop més gent s'hagi animat a retardar el moment de deixar de treballar. Però, com hem vist, la decisió pot dependre de les condicions en què s'arribi a l'edat de jubilació i el tipus de feina que es tingui.

En aquest sentit, Blanca Moreno, afegeix que "no és positiu" que hi hagi persones que continuïn al mercat laboral perquè això pot provocar "un tap" que perjudica la incorporació dels joves al mercat laboral.

Podeu consultar l'entrevista completa a continuació:

Enllaços d'interès:

https://www.ccma.cat/324/retardar-ledat-de-jubilacio-una-opcio-que-creix-molt-mes-en-homes-que-en-dones/noticia/3280528/

DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET