"Les polítiques de gènere han de deixar de fer-nos por"

Entrevista de Blanca Moreno, sòcia directora de Consultoria MiT, a Femmefleur.

Per a tu què vol dir igualtat de gènere?

La igualtat es basa en el respecte a la diferència: per a mi és no masculinitzar a les dones ni feminitzar als homes. És assumir que homes i dones hem de poder-nos desenvolupar i tenir capacitat per a prendre decisions amb equitat. Fa falta que puguem ser unes bones professionals sense deixar de ser mares, filles, germanes o tot el que desitgem ser.
Tens experiència professional tant en l’àmbit públic com en el privat. Hi ha diferències respecte a les polítiques de gènere?

Si bé podem trobar empreses socialment molt responsables, l’administració pública és la que ha portat el lideratge de les polítiques de gènere, i això diu molt a favor tant de la política com de la gestió pública.

Què penses de les polítiques de conciliació?

Les polítiques de conciliació tenen molt bona premsa i s’inclouen dins de la responsabilitat social corporativa, però quan analitzes amb deteniment les mesures de conciliació observes que són les dones les que majoritàriament s’hi acullen i, per tant, acaben sent encara més responsables de la llar i del treball.

Com afecten?

Les polítiques de conciliació no són només per a l'empresa, una societat no és només l'economia, darrere les empreses han d'haver-hi valors. La societat es nodreix de les persones i és molt irresponsable socialment que una dona hagi de triar entre fills o treball.

Què penses de la discriminació positiva?

Sóc partidària de l'acció positiva, però no per sistema. Hem de tenir les mateixes oportunitats per estar, poder decidir i poder assumir espais de lideratge en femení. Les dones necessitem arribar al mercat de treball amb equitat, però sobretot els homes han de començar a entrar a casa.

Com ens posicionem les dones en el món laboral?

Les dones hem adoptat el vestit masculí en tot. No hem aconseguit contagiar les empreses ni els òrgans polítics i socials amb la nostra feminitat. No tenim molts referents de lideratge i acabem reproduint el que veiem, el model masculí laboral.

Quin és el teu desig?

El meu desig és que les polítiques de gènere siguin igual de respectades que la resta de polítiques, perquè no fer-ho fa perdre diners a les empreses i en els governs. És molt més econòmic i sostenible per a una societat que ells i elles puguin participar des de fora i des de dins de manera més igualitària.

Què ens proposes?

Proposo que ens prenguem la igualtat de gènere amb serietat. Les polítiques de les empreses ha de proposar-se que les persones siguin felices. Una de les maneres és mitjançant la llibertat i la responsabilitat. Per exemple, sabem si una empresa funciona bé analitzant-ne els horaris, perquè introduint petits canvis podem aportar gran felicitat sense perdre competitivitat.

Per on comencem?

Les polítiques de gènere han de començar des de dalt, perquè tindran molta més força, però serà des del tu a tu que continuarem avançant: les dones hem d'ensenyar als homes que hi ha una altra manera de viure, que és molt satisfactòria i molt més sostenible.

Enllaços

Web Femmefleur

Servei - Consultoria

DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET